En guide med kærlighed til Fanø

Efter 20 år som øbo, mærker jeg stadig roen snige sig ind på mig og skuldrene sænke sig, når jeg sidder på færgen på vej hjem fra fastlandet. 
Langsomhed er nøgleordet i mit ø-liv, og jeg tænker, at man må have det lidt på samme måde, når man kommer til øen som turist, hvad enten det er første gang, eller har været fast gæst på øen i ferierne gennem mange år. De 12 minutter på færgen kan have en helt magisk effekt på såvel fastboende, som gæster på Fanø. 

Hvis man besøger Fanø for første gang, har man måske lejet et sommerhus – eller endnu bedre, et af de skønne og autentiske bed & breakfast som findes på øen. Herigennem får man udleveret en turistguide med en masse spændende ting, man kan opleve i ferien. Men mange er begyndt at efterspørge oplevelser, der ikke nødvendigvis står i turistguiden 

Fanø har så utrolig meget at byde på, og jeg har naturligvis mine egne favoritter. Jeg får ofte stillet spørgsmålet: “Hvad skal vi opleve på Fanø?” og mit svar er altid “I skal først og fremmest mærke Fanø” Jeg vil så gerne have, at folk der kommer til øen fornemmer det der særlige Fanø-DNA, at de mærker den nerve, der for mig gør Fanø til noget ganske fint og særligt. 

Nummer ét på min liste vil altid og uden sammenligning være Fanøs natur. Den har meget stor værdi for mig og særligt stranden. Det er her jeg mærker nærvær og langsomhed, om det er en efterårsdag med blikket vendt nedad, for at kigge efter rav, en vinterdag, hvor vinden river i kinderne, og havskummet flyver om ørerne på en, eller en varm sommerdag med sand mellem tæerne og solnedgang over Søren Jessens Sand. Uanset årstid, så husk at pakke tøj til alt slags vejr, så dette ikke sætter begrænsninger for dine oplevelser. 
 
Fanø fakta:
  • Fanø er Danmarks næstmindste kommune med en størrelse på 56 km2 og ca. 3500 indbyggere.
  • Øens længde er ca 15 km. og ca 5 km. på på det bredeste sted.
  • Stranden på den vestlige side af øen er flere steder op til 1 km. bred.
  • Fanø er en del af Nationalpark Vadehavet, og farvandet omkring øen blev optaget på UNESCOs liste over verdensarv i 2014. 
Naturtips:
Søren Jessens Sand: Horisonten er bred - Her er højt til loftet, og der hvor himmel og hav mødes, har man følelsen af at kunne se til verdens ende.
Tidevandet: Vind og vejr er alle faktorer, som har medindflydelse på vandets niveau i Vadehavet. To gange i døgnet strømmer en milliard kubikmeter vand ind og ud af Vadehavet, og forskellen på høj- og lavvande ligger på 1,8 meter. Sæt dig på kajkanten i Nordby og nyd havets bevægelse og ikke mindst synet af sælerne der soler sig på søjorden ved lavvande.

 

Kulturtip:

Fanø er en traditionsrig ø med en levende kulturarv som strækker sig helt tilbage til 1700-tallet, hvor Fanø var førende indenfor handel og skibsfart. 

Det kan naturligvis opleves på et af øens museer, eller hvis man er så heldig at besøge øen i løbet af juli måned, hvor Fannikerdagene og Sønderhodag afholdes. 

Men går man rundt i de små gader i Nordby og langs krogede stier i Sønderho, så mærker man ø-livet og ikke mindst historiens vingesus sådan rigtigt. 

Det er nemlig ikke unormalt at rende ind i en Fanøkone der er ude og lufte sin Fanødragt, eller man går forbi en have bag et af de smukke gamle Fanøhuse, hvor der bliver spillet en “sønderhoning” af lokale folkemusikere, og hvor nogen får sig en svingom.

 

Lokalt tip:

Besøg Natur-Kirsten. Naturvejleder Kirsten Stidsholt bor i sit stråtækte hus i Sønderho. Hun arrangerer naturformidling og middagsselskaber for gæster i sit eget hjem med fisk og råvarer, hun selv har fanget og samlet. Kirsten fortæller undervejs, og det er virkelig en helt fantastisk og unik oplevelse. Prisen er overkommelig, og man medbringer selv sine drikkevarer.  

Ønsker man selv at prøve kræfter med øens råvarer, så ifører man sig et par gummistøvler, en spand og en rive og går ud ”Ved Det Yderste Hav” (skråt til venstre ved nedkørslen til Sønderho strand). På faldende vand dannes der små søer, som tidevandet har efterladt. Her kan man rive de fineste hjertemuslinger op til en lækker pastaret. Eller besøg en af øens gårdbutikker i Rindby og Sønderho. Her kan man købe lokal økologi som lammekød, anguskød, æg, mel, garn og meget mere, eller besøg et af de små lokale bryggerier af øl, snaps og rom. I det hele taget er Fanø et overflødighedshorn af gode råvarer og fantastiske spisesteder.

 

Mad og drikketips:

Haven Fanø: Et lille boutiquehotel og spiseri i hjertet af Nordby. Her er alt fra go kaffe og hjemmebagt kage, Fanøs bedste kartoffelmad og ikke mindst følelsen af at sidde hjemme i sin egen have og blive forkælet.

Fanø Krogaard: En nyfortolkning af det klassiske krokoncept. Her er maden noget man samles om og deler hen over bordet. Køkkenets basale værdier er, at økologi, dyrevelfærd og årstiderne sætter deres aftryk på menukortet, og mangler man et sted at sove, så har kroen 25 helt unikke værelser. Her kan man ikke undgå at føle sig hjemme.

Tips til stranden

Bestil en kurv med kaffe, friskbagte croissanter og frugt hos Kellers Badehotel. Tag det med på stranden og find en gryde i en af klitterne med læ og spred en plaid ud nyd det. Tro mig, det sværeste bliver at skulle rejse sig igen. 

Her til efteråret kan det anbefales at leje en mobil saunatønde i en times tid. Den kan køres helt ud til vandkanten, og man kan nyde et vinterbad med en velfortjent tur i sauna efterfølgende. 

 

Til slut en kærlig opfordring:

Sænk tempoet og skru op for indtrykkene og tag Fanø ind. Lad bilen stå ved sommerhuset eller på fastlandet. Kør på cykel eller gå. Fanø opleves bedst i slowmotion og det tæller i CO2-regnskabet.  

Nyd Fanø og Ø-livet

Kærlig hilsen

Trine fra Fanø

___

@trinefrafanoe