En sans for uld

Hos Silkeborg Uldspinderi har vi gennem tre generationer arbejdet med uld. Fra den ubehandlede fiber til det færdige produkt. Med fokus på det gode råmateriale, kyndig forarbejdning og høj kvalitet. Silkeborg Uldspinderi blev etableret i 1987, men vores know-how til materialet trækker dog tråde helt tilbage til 1940’erne, hvor Ludvig Bruun Olsen, startede det spinderi, der senere dannede grundlaget for Silkeborg Uldspinderi. I dag er det tredje generation Olsen der sidder i stolen. Vi er i gang med at ændre familievirksomheden fra en udpræget produktionsvirksomhed til et moderne dansk design brand med fokus på gedigent håndværk og bæredygtigt design.

Forening af håndværk og design

Da Jesper Castillo Olsen satte sig i spidsen for virksomheden i 2017 efter sin far, Jesper Olsen, var det med visionen om at forene vores unikke viden om uld og materialets mange egenskaber, med en ny tilgang til design og den viden om tekstiler, der findes blandt Danmarks mange dygtige kunsthåndværkere og tekstildesignere. Udviklingen fremadrettet handler om at lade håndværk og design være ligeværdige komponenter i produktudviklingen. At tænke design ind i håndværket er dog ikke helt nyt for os. Vores første designarbejde fandt sted allerede omkring 1990, hvor kunstvæver Kamma Gudmand-Høyer designede plaider med rødder i den skandinaviske tradition. Herefter skulle der gå næsten 20 år inden det næste samarbejde. Denne gang med tekstildesigner Tina Ratzer, som selv tog kontakt til os. Dette samarbejde fik for alvor vores øjne op for hvilken betydning design kan have. Designet “ Twist aTwill ” blev så stor en succes og åbnede så mange nye døre både i ind- og udland, at vi med dette design havde lavet vores første moderne designklassiker.

Design i tråd med håndværket

Det er da også dette samarbejde som har dannet grundlag for de kommende designsamarbejder, som fremover vil være et strategisk omdrejningspunkt for virksomheden i bestræbelserne på at blive uldplaidens ukronede designikon. For os er det et vigtigt kriterium at vores designsamarbejder sker med respekt for håndværket og på dets præmisser. Den kreative proces starter derfor ofte i håndværket, i tæt samarbejde mellem os og designerne, således at man sikrer, at designet er foreneligt med materialet og håndværket.


Sans for uld

Den rå uld har altid været omdrejningspunktet for os og kærligheden til og fascinationen af uld som et unikt naturmateriale, er forblevet intakt gennem årene. Uld rummer uanede muligheder idet den varierer alt efter hvilket får den kommer fra og hvorfra på kloden den stammer. Dertil kommer spindingen, vævningen og efterbehandlingen, der åbner op for en verden af muligheder for at skabe smukke og gedigne produkter. Siden 2009 har vi også lavet plaider i baby alpaka og premium baby alpaka som er de to fineste kategoriseringer af alpaka.

Vi har fulgt med råvaren og ekspertisen ud i verden og etableret egne kontorer i Peru og Litauen, hvor produktionen også foregår. I Peru lever alpakaen og i Litauen spirer viden og faglighed omkring tekstiler på højt internationalt niveau.