TINA RATZER

AT INDRETTE SIG EFTER PLANTERNES REBELSKE NATUR

Kendskabet til naturen og dens farvemuligheder er en ny udfordring, tekstildesigner Tina Ratzer har stillet sig selv. Hendes CV spænder fra bygningskonstruktion til plantefarvning, og hun forsøger at kombinere begge dele i sit arbejde.

“Da jeg var ung, lærte jeg at bygge et hus. Jeg læste til bygningskonstruktør, for jeg troede, jeg skulle være arkitekt. Jeg lærte at mure et hus, lægge gulv og tag og lave spær. Jeg kunne godt lide det. Men jeg var tiltrukket af en mere kreativ retning, så jeg endte på tekstillinjen på Designskolen Kolding. Det var et spring fra hårdt til blødt, men med en række lighedspunkter. Der er en rumlighed i min kunst, der er meget arkitektonisk.

Når du væver, er der gentagelse, grid, systemer. Hvis man betragter en husfacade, er der også mange lag. En stor del af min vævning henter inspiration i arkitekturen.

Og så, under corona, opdagede jeg plantefarvning. I årene op til pandemien rejste jeg meget i Sydafrika. Jeg underviste på en teknisk skole. Herhjemme har jeg i årevis samlet planter og blomster på mine gåture, jeg har altid gerne villet tegne dem. Men mit udtryk er meget grafisk, pixeleret, så det kom altid ud på en anden måde.

Jeg havde en trang, en længsel i mig, som jeg ikke rigtigt kunne afkode.

I Sydafrika spirede der noget frem, jeg opdagede naturen på ny. Det med at plukke og samle, lægge mærke til farver, former, forandringer. Men med Corona kom der rejseforbud, så jeg besluttede at nære mig selv og finde inspiration i de planter, der gror lige her ude bag ved. Jeg bor i udkanten af København, tæt på motorvejen, men jeg er blot fem minutters cykeltur fra et stort naturområde.

Jeg bestemte mig for at dykke ned i området. Tage planter med hjem og prøve dem af. Forstå hvilken historie de ville kunne fortælle mig. Få et aftryk af et sted.

Det var en gave. Det var som en eksplosion, en helt ny verden der åbnede sig. Jeg kogte planterne i mit køkken; det duftede helt fantastisk. Der var noget magisk over at putte garnet eller tekstilet i gryden og se farven udvikle sig. Det var så befriende.

Jeg var nødt til at overgive mig til øjeblikket. Være til stede i det, og se hvor langt jeg kunne gå.

Plantefarver er levende, det er som et eventyr. Der findes ikke noget katalog, jeg har selv måttet skabe et. Jeg går en ny vej; jeg skaber mit eget univers.

I en lang periode arbejdede jeg frit, det hele handlede om pigmentering. Udtræk af planter, planteblæk, den ene kogning efter den anden. Jeg anede ikke, hvor jeg ville ende. Men jeg forsøgte at skabe et farvesystem.

Det hele blev meget brunt. Men langsomt voksede mit farvekatalog.
Jeg fik et meget bredt spektrum af brune nuancer, hvilket overraskede mig. Det var en ustyrlig proces, og arbejdet var langsommeligt. Heldigvis har jeg, i mit arbejde som væver, lært at være tålmodig.

Jeg elsker den lange, fordybede proces. Men jeg havde også brug for at sætte form på det ustyrlige.

Derfor fandt jeg frem til drømmefangerens form, jeg arbejdede med gentagelsen, med at sætte mit arbejde i en særlig form. Jeg skabte en harmonisk tilpasning, og et fuldstændigt afbalanceret mønster opstod. Jeg havde haft svært ved at se, hvordan jeg kunne bruge min tid i Afrika i mit arbejde. Men det begyndte at vokse frem. Den inklusive del, hvor jeg inddrager mig selv. Det handler om at have kontrol og om at give slip på kontrollen. Naturens vildskab, dens rebelskhed, alt det jeg ikke kan indfange.

Nu kommer det til udtryk på en ordnet måde. I mine nyeste designs skaber jeg et mønster fra et grid og fra en gentagelse. Det er en harmoni, der bringer ro og balance til mit arbejde. Ganske som vævens tråde, der går under og over hinanden. Ringen er sluttet, jeg er tilbage ved arkitekturens stringens. Det føles lidt som at finde hjem.

Warp & Weft

Den nye kollektion af Tina Ratzer kommer i seks forskellige farvekombinationer:

Vibrant: Raw White / Lilac
Sprout: Lime / Grass
Love: Coral / Amber
Balance: Chamomile / Mustard
Embrace: Beetroot / Midnight
Stable: Concrete / Midnight


WARP & WEFT kollektionen

Tina Ratzer (f. 1971)
Tina Ratzer er uddannet tekstildesigner og væver fra Designskolen Kolding i 1998. Hun begyndte sin egen virksomhed, Ratzer, i 1999.
Sidenhen har hun modtaget adskillige legater fra Statens Kunstfond og stået bag mange udstillinger om plantefarvning, borgerinddragelsesdesign og design til specifikke steder.