Tina Ratzer (f. 1971)
Tina Ratzer er uddannet tekstildesigner og væver fra Designskolen i Kolding. Ratzer arbejder meget
taktilt og sanseligt, ofte med geometriske udtryk og en balanceret farveholdning i sine produktdesigns,
men altid med et twist eller en overraskende detalje, der lader kunsthåndværkets teknikker træde
frem. Hun bruger vekselvirkningen mellem tekstilhåndværket og vores højteknologiske verden, hvilket
giver hendes designs et moderne udtryk i et genkendeligt sprog. Hun har siden 1999 arbejdet ud fra
eget studie i København.

Silkeborg Uldspinderis “Husdesigner”
Siden succesen i 2008 hvor Tina Ratzer lavede plaiden Twist a Twill for Silkeborg Uldspinderi, har
designeren og væveren haft en helt særlig status i virksomheden. “Vi er begejstrede for samarbejdet med Tina Ratzer. Hun er oprindelig den som fik vores øjne op for vigtigheden i at samarbejde med en dygtig designer og kunsthåndværker, da hun lavede Twist a Twill plaiden for os. Det lærte vi meget af og vi er glade for igen at kunne trække på Tinas enorme viden inden for tekstil og vævning”. Og så kan hendes designs noget helt særligt, som rammer lige ned i Silkeborg Uldspinderis DNA”, udtaler Jesper C. Olsen, ejer af Silkeborg Uldspinderi.

Tina Ratzer følger op “mit samarbejde med Silkeborg Uldspinderi bygger på tillid til fagligheden. Jeg får frie rammer til at udvikle et mønster i en kvalitet jeg tror på. De har en unik viden om råuld og forarbejdningen og så er de kompromisløse når det kommer til hvordan det færdige produkt skal se ud og føles. Det kunne ikke passe bedre med mine principper og værdier”, siger Tina Ratzer.

Plain men interessant
Tina Ratzers nye design, Plain Beat i 100% uld er på mange måder et karakteristisk Ratzer design. Hun formår at finde den fine balance mellem noget kommercielt, men tilfører det altid et tvist og noget som ikke er set før. Med referencer til en klassisk ternet plaid har hun lagt sig i tråd med det genkendelige, men med et legende og rytmisk udtryk for øjet; heraf navnet Plain Beat. Plain Beat er jacquard-vævet hvilket gør det muligt at udvikle et billedligt mønster. Tråden lægger sig skiftevis på overfladen eller underfladen, der hvor firkanterne skifter farver. Dermed opstår der en forskelligartet lysrefleksion som får farverne til at spille i forskellige toner. Der er dermed også to forskellige farver i samme firkant bare på hver sin side og dette giver flere nuancer og farvespil i plaiden.

Tina Ratzer fortæller om hendes inspirationskilde; “Tern har altid fascineret mig og som væver er det oplagt at arbejde med tern. Inspirationen til plaiden stammer fra en række skitser i flere farvenuancer som har hængt på min dør i mange år. De var fra et udsmykningsværk som jeg lavede til Dansk Design Center i 2004. Værket, som var 100 m2 stort, var pixeleret i dets udtryk i form af et kæmpe fletværk af tekstilbaner på en bredde af 10 cm. En slags overdimensioneret lærredsvævning”, slutter Ratzer.

Se Tina Ratzers Plain Beat her og Twist a Twill her.