Uld

Hos Silkeborg Uldspinderi har vi ulden som vores base. Vi har arbejdet med uld gennem 3 generationer. Fra de letteste, blødeste kvaliteter til den vamsede, tunge og varme skandinaviske uld. Fra rå-uld til færdigt produkt. Uld er et unikt naturmateriale. Det isolerer mod både kulde og varme, er naturligt smudsafvisende, rummer masser af fugt uden at føles vådt og har anitbakterielle egenskaber. Det er fleksibelt og med næsten uendelige muligheder afhængigt af, hvilken type uld man bruger, og hvordan den behandles på vejen fra får til færdigt produkt. Når fåret er klippet, sendes ulden til vask for at fjerne smuds og lanolin, der er uldens naturlige, vandafvisende fedtstof. Derefter kartes det. I kartningen ensrettes fibrene og eventuelle urenheder redes ud, så det kan spindes til garner, der alt efter spindingen kan bruges til væv eller strik. En uldtrøje eller -plaid kan være mere eller mindre ”ulden” afhængigt af, om garnerne er kæmmede eller blot kartede. Et kæmmet garn er redt så at de korte, løse fibre sorteres fra. Det resulterer i et glattere, stærkere og blødere garn.

Når man kan opleve at uld kradser, skyldes det korte fibre, der gør garnet loddent. Når garnet er kæmmet er de løse fibre fjernet, og ulden vil derfor ikke føles krads. Et kæmmet garn vil heller ikke have samme tendens til at peele -  altså at danne små knuder af sammenfiltrede fibre på overfladen.
Uld isolerer. Det kan både køle og varme på grund af fibrenes særlige struktur der kan rumme masser af luft. Det er luften i et tekstil, der isolerer og derfor er en tynd uld-plaid langt varmere end en tykkere plaid i eksempelvis bomuld

Hos Silkeborg Uldspinderi starter vores fokus på rå-ulden, så vi altid kan sikre, at vi får den ønskede kvalitet, der skal bearbejdes og omdannes til tæpper og puder, i en kvalitet der holder i mange år.

Baby Alpaka

Vi har et blødt punkt for alpakaen. Alpakaen hører til på verdens tag – i Andes bjergene, hvor den lever i store flokke i 3-5000 meters højde i et klima, hvor temperaturen i løbet af et enkelt døgn kan svinge fra -20 til +30 grader. Den er i familie med lamaen, men er dog sin helt egen art, der stammer fra den vildtlevende Vikunja. 

Alpakaen har tilpasset sig Andesbjergenes barske klima med en fantastisk, tyk pelsdragt, der isolerer mod både kulde og varme. Modsat fåreuld, der isolerer fordi den kan rumme masser af luft mellem de enkelte fibre, isolerer alpakafibrene fordi hver enkel fiber er hul og luftfyldt, og dermed holder på temperaturen.

Teknisk set har alpakaen ikke uld, men hår, hvilket gør fibrene glatte, smidige og fleksible. Det betyder at en plaid eller et tørklæde i alpaka falder smukt, blødt og glansfuldt. Selv helt tynde plaider er varme - og kan bruges af de fleste uld-allergikere.

I Silkeborg Uldspinderi arbejder vi med alpaka fra Peru. Her lever langt størstedelen af bestanden narturligt, og her har man gennem generationer forfinet håndværket i at omsætte den rå fiber til smukke tekstiler af meget høj kvalitet. Derfor har vi helt naturligt valgt udelukkende at producere vores alpaka produkter i Peru.

Alpaka fåes i flere forskellige kvaliteter. Vi har valgt udelukkende at arbejde med de fineste; Baby Alpaka og Premium Baby Alpaka til vores plaidertørklæder og puder.

Kvaliteten bestemmes af hvor tynd og fin den enkelte fiber er, og har altså intet at gøre med dyrets alder. Fibrene sorteres omhyggeligt efter klipning og kun de allerfineste får betegnelsen Premium. Premium alpaka har et næsten silkeagtigt fald og en særlig glans og bruges til vores mest eksklusive plaider.

Uld & Alpaka

Uld og alpaka har hver deres unikke egenskaber, som vi har valgt at kombinere i en række bløde, varme plaider. Uld og alpaka isolerer og holder på både varme og kølighed.

Uldfibrene giver volumen og luftighed, mens alpakaens lange glatte fibre giver ekstraordinær blødhed og lethed. Hos Silkeborg Uldspinderi har vi valgt at forene de to kvaliteter i en række uld og alpaka-plaider, der kombinerer det bedste fra 2 verdener.

Resultatet er en kvalitet, der på den ene side er lettere end de rene uld-plaider, men samtidig mere vamsede og luftige end vores rene alpaka-serier. Lette, bløde plaider med et smukt fald og masser af varme.